De kosten voor de zorg in Nederland rijzen de pan uit. Zorgverzekeraars vragen steeds meer premie, in ruil voor steeds minder zorg. Toch is het fijn dat we gebruik kunnen maken van een basisverzekering in geval van nood, zoals een gebroken been. Desondanks: de premies zijn duur en korting op de premie 2024 is wel zo fijn. In dit artikel bespreken we hoe je dat doet.

Kortingen

In Nederland kun je op verschillende manieren korting krijgen op je zorgpremie, zodat je de goedkoopste zorgverzekering van 2024 kunt krijgen. 

Een van de meest bekende korting, is het verhogen van het eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt om je zorg te bekostigen. Komen de kosten boven dit bedrag uit, dan neemt de zorgverzekeraar dit voor rekening. Het verplichte eigen risico bedraagt €385,- en je kunt dit verhogen tot €885,- in ruil voor korting op je premie. Hoe hoog de korting is, verschilt per zorgverzekeraar. 

Vanaf 2024 is het echter niet meer bij iedere verzekeraar mogelijk om op deze manier korting te krijgen op je premie. In veel gevallen kan de premie nog wel verhoogd worden, maar niet meer tot het bedrag van €885,-. Ook hier geldt: iedere verzekeraar bepaalt zelf tot hoe hoog de premie kan gaan in ruil voor korting.

Een andere manier om korting te verkrijgen, is door je premie in één keer te betalen. Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om per kwartaal te betalen, maar niet altijd in ruil voor korting. Het jaarlijks betalen scheelt 1 tot 2 procent, wat ongeveer 100 tot 200 euro per jaar inhoudt. Heb je spaargeld, dan kan je ervoor kiezen om op deze manier korting te verkrijgen. Zo heb je maandelijks financieel meer ruimte om te sparen of voor andere zaken. 

Hulpmiddelen

Geen korting, maar wel een hulpmiddel dat we graag benoemen: zorgtoeslag! Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag in Nederland. Dit is aan te vragen via de toeslagen website van de belastingdienst. Ben je lid van een huishouden dat tot €43.000,- per jaar verdient, dan heb je recht op toeslag. In 2024 bedraagt deze €127,-. Met een toeslagpartner heb je recht op €218,- per maand. Dit kan aardig in de kosten schelen, dus vraag het zeker aan!

Andere hulpmiddelen om te besparen kunnen zijn: het kiezen voor een collectieve zorgverzekering op het werk of een gedeelde polis met je partner. In het laatste geval kun je gebruikmaken van de aanvullende zorg van je partner indien jij deze nodig hebt, maar je partner niet.

Polissen

Er zijn diverse polissen voor de basisverzekering die erg in kosten verschillen. Zo is de restitutiepolis meestal de duurste. Bij deze polis mag je zelf je zorgverlener kiezen en wordt de zorg 100% vergoed. Erg handig voor mensen die vaak gebruik maken van zorg, zoals het ziekenhuis, de apotheek of ggz. Vanaf 2024 biedt niet iedere zorgverzekeraar deze optie meer aan. Hier is voor gekozen, omdat het model niet winstgevend genoeg was voor de verzekeraar. Gelukkig zijn er nog steeds verzekeraars die deze polis aanbieden voor iedereen die er gebruik van wil maken, maar het aanbod wordt wel beperkter.
Wil je besparen op je zorgverzekering, dan kan het juist verstandig zijn om te kiezen voor een polis waarbij je geen vrije artsenkeuze hebt. Dit betekent dat je zorg alleen 100% vergoed krijgt als de verzekeraar een contract heeft met de zorgverlener of apotheek. Is dit niet zo, dan krijg je de kosten deels vergoed. Je hebt hierbij altijd de keuze om verder te reizen voor een zorgverlener die 100% vergoed wordt.

0 Shares:
You May Also Like

Contact

Welkom bij Stuk van het Jaar! Als u contact met ons wilt opnemen, kunt u dat doen door…