Type 2 laadkabels begrijpen

Een van de belangrijkste aspecten van het bezitten van een elektrisch voertuig is ervoor zorgen dat je een geschikte laadkabel hebt. In deze gids zullen we ons richten op het begrijpen van type 2 laadkabels. Type 2 laadkabels, ook wel bekend als Mennekes laadkabels, zijn een van de meest gebruikte kabels voor het opladen van elektrische voertuigen in Europa. Deze kabels hebben een aantal unieke eigenschappen die ze perfect maken voor dagelijks gebruik.

Een type 2 laadkabel is ontworpen om te worden gebruikt met laadstations die een type 2 aansluiting hebben. Deze kabels zijn voorzien van een Mennekes-stekker aan de ene kant en een type 2 stekker aan de andere kant. Het belangrijkste voordeel van type 2 laadkabels is dat ze een veilige en betrouwbare verbinding bieden tussen het elektrische voertuig en het laadstation. Bovendien ondersteunen type 2 kabels een hoger vermogen dan andere typen kabels, waardoor het opladen sneller kan verlopen.

Type 2 laadkabels zijn ook compatibel met verschillende soorten elektrische voertuigen. Of je nu een Tesla, BMW, Nissan of een ander merk elektrisch voertuig hebt, een type 2 laadkabel zal hoogstwaarschijnlijk passen op je voertuig. Dit maakt type 2 kabels een veelzijdige keuze voor eigenaren van elektrische voertuigen.

Type 2 laadkabels begrijpen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een type 2 laadkabel voor het opladen van je elektrische voertuig. Ten eerste bieden type 2 kabels een veilige en betrouwbare verbinding tussen het voertuig en het laadstation. Deze kabels zijn ontworpen om te voldoen aan strenge veiligheidsnormen en bieden bescherming tegen oververhitting en kortsluiting.

Een ander voordeel van type 2 laadkabels is dat ze een hoger vermogen ondersteunen. Dit betekent dat het opladen van je voertuig sneller kan verlopen in vergelijking met andere typen kabels. Dit is vooral handig als je onderweg bent en snel je voertuig wilt opladen.

Type 2 kabels zijn ook compatibel met verschillende soorten elektrische voertuigen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn. Of je nu een Tesla, BMW of een ander merk elektrisch voertuig hebt, een type 2 laadkabel zal hoogstwaarschijnlijk op je voertuig passen. Dit betekent dat je je kabel kunt behouden, zelfs als je in de toekomst een ander merk of model elektrisch voertuig koopt.

Factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een type 2 oplaadkabel

Het kiezen van de juiste type 2 laadkabel voor je elektrische voertuig is een belangrijke beslissing. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het maken van je keuze.

Het belangrijkste is om te kijken naar het standaard AC laadvermogen van je auto. Deze komen typisch gezien in 4 categoriën:

 • 3,7kW – 1 fase opladen tot 16A
 • 7,4kW – 1 fase opladen tot 32A
 • 11kW – 3 fase opladen tot 16A
 • 22kW – 3 fase opladen tot 32A

Kies daarom een laadkabel die het laadvermogen van je auto aankan. Belangrijk om te weten is dat je ook prima een hogere laadvermogen kunt kiezen. Dus een 22kW type 2 laadkabel kan heel goed op 11kW opladen. De enige uitzondering is de 11kW laadkabel op een 7,4kW auto. De auto heeft in dit geval namelijk 32 ampère nodig. 

Daarnaast is de lengte van de kabel ook een belangrijke overweging. Zorg ervoor dat de kabel lang genoeg is om je voertuig te bereiken vanaf het laadstation. Het is altijd beter om een iets langere kabel te hebben, zodat je flexibiliteit hebt bij het parkeren.

Een ander aspect om te overwegen is de kwaliteit van de kabel. Kies altijd voor een kabel van hoge kwaliteit die voldoet aan de relevante veiligheidsnormen , zoals het IEC 62196 certificaat en een IP65 waterbestendigheids certificaat. Een goede kwaliteit kabel gaat langer mee en biedt een betrouwbare en veilige oplaadervaring.

Verschillende soorten type 2 laadkabels

Er zijn verschillende soorten type 2 laadkabels beschikbaar op de markt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen:

 • Type 2 naar Type 2: Dit is de standaard type 2 laadkabel die wordt gebruikt om verbinding te maken tussen het voertuig en het laadstation. Deze kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en vermogens en zijn geschikt voor de meeste elektrische voertuigen.
 • Type 2 naar Schuko: Dit type kabel wordt gebruikt om verbinding te maken tussen het voertuig en een standaard stopcontact. Deze kabels worden meestal gebruikt als noodoplossing wanneer er geen laadstation beschikbaar is.
 • Type 2 naar CEE: Deze kabels worden gebruikt om verbinding te maken tussen het voertuig en een industriële krachtbron. Ze worden meestal gebruikt op bouwplaatsen of andere locaties waar een hoog vermogen nodig is.
 • Type 2 naar Type 3: In Frankrijk worden laadstations veelal uitgerust met type 3 aansluitingen. Deze werken volgens hetzelfde principe maar de stekker ziet er iets anders uit.

Het is belangrijk om het juiste type kabel te kiezen op basis van je specifieke behoeften en de beschikbaarheid van laadpunten in je omgeving.

Veelvoorkomende misvattingen over type 2 laadkabels

Er zijn enkele veelvoorkomende misvattingen over type 2 laadkabels. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • “Alle type 2 laadkabels zijn hetzelfde”: Hoewel type 2 laadkabels over het algemeen vergelijkbare functies hebben, kunnen er verschillen zijn in termen van kwaliteit, ondersteunde vermogensniveaus en compatibiliteit met verschillende voertuigen. Het is belangrijk om de specificaties van de kabel te controleren voordat je een aankoop doet.
 • “Een goedkope kabel is net zo goed als een dure kabel”: Hoewel prijs niet altijd een indicatie is van kwaliteit, is het vaak verstandig om te investeren in een kabel van goede kwaliteit van een betrouwbaar merk. Dit zorgt voor een betrouwbare en veilige oplaadervaring op de lange termijn.
 • “Ik heb maar één type 2 laadkabel nodig”: Het kan handig zijn om meerdere type 2 laadkabels te hebben, vooral als je meerdere voertuigen hebt of vaak op verschillende locaties oplaadt. Dit zorgt voor maximale flexibiliteit en gemak.

Het is belangrijk om deze misvattingen te begrijpen en de juiste keuzes te maken bij het kiezen en gebruiken van type 2 laadkabels.

De juiste keuze maken voor uw oplaadbehoeften

Het kiezen van de juiste laadkabel type 2 is essentieel om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare en veilige oplaad ervaring hebt voor je elektrische voertuig. Door de verschillende factoren te overwegen, zoals het vermogen, de lengte en de kwaliteit van de kabel, kun je de juiste keuze maken.Het vergelijken van verschillende merken en modellen is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je een kabel van hoge kwaliteit kiest die voldoet aan je behoeften. Het is altijd een goed idee om te investeren in een kabel van een betrouwbaar merk, zoals Mennekes of Voldt, om ervoor te zorgen dat je een duurzame en betrouwbare oplaadervaring hebt.

0 Shares:
You May Also Like
Read More

De leukste bijbaantjes

Een bijbaantje hebben tijdens je studie of naast je reguliere baan kan niet alleen financiële voordelen bieden, maar…