Om een leuke stad te bezoeken hoef je echt de landsgrenzen niet over. Nederland heeft verrassend mooie steden die voor iedereen wat te bieden hebben. Heerlijke terrasjes, gezellige winkelstraten of boordevol cultuur en historische gebouwen: net wat jij wil. We hebben een aantal van de allerleukste steden van ons land voor je op een rij gezet. Waar ga jij, alleen of in gezelschap van je vrienden, het liefst naartoe?

Leuke Gelderse steden

Misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar ben je wel eens in Doesburg geweest? Liefhebbers weten dat daar de allerlekkerste smaakmaker vandaan komt, de zogenaamde Doesburgsche mosterd. Ga in de fabriek kijken hoe dit ambachtelijke product wordt gemaakt. En natuurlijk neem je een potje mee voor thuis. Loop rond in het historische centrum en bewonder de gebouwen met de Middeleeuwse gevels. Of beklim de 220 treden van de Martinikerk, het hoogste gebouw van Gelderland. Nog zo’n leuk Gelders stadje is Elburg. Gelegen aan het Veluwemeer en omringd door vestingmuren lijkt het alsof de tijd in het vissersstadje heeft stilgestaan. De touwslager is hier nog volop in bedrijf en de paling wordt op traditionele wijze gerookt. En zeg nou zelf, zo’n heerlijk visje is natuurlijk niet te versmaden.

Op naar het zuiden

In Limburg kennen we natuurlijk allemaal Maastricht. Met z’n prachtige Vrijthof, de vele terrassen en de fraaie Sint Janskerk mag je natuurlijk niet missen wanneer je in het zuiden van het land bent. Een andere trekpleister is Valkenburg. Het heeft prachtige grotten waarin je af kunt dalen. Ook een bezoekje aan kasteel Valkenburg is zeker de moeite waard. En wil je de wereld vanaf grote hoogte bekijken? Ga dan voor een ritje in de kabelbaan. Een minder toeristische trekpleister, maar leuk om te bekijken, is Sittard. De geboortestad van Toon Hermans heeft een bruisende markt. Laat er je de Limburgse biertjes en de typische streekgerechten maar goed smaken.

Zuid-Holland heeft het

Ook in Zuid-Holland zijn echte stadspareltjes te vinden. Gouda staat natuurlijk bekend om de kaas en de stroopwafels, maar biedt nog veel meer. Bewonder het stadhuis met z’n kenmerkende rode luiken dat midden op de Markt staat of ga schepen kijken in de Museumhaven. Ga je met een hele groep naar Gouda en nemen jullie kaas en stroopwafels meer naar huis? Dit, en nog veel meer, neem je makkelijk mee in bedrukte katoenen tassen. Wanneer jullie op een meerdaagse stedentrip in Zuid-Holland gaan laat je voor de bagage rugzakken bedrukken. Na een gezellige avond in Gouda gaat de volgende dag de reis verder naar Dordrecht. Ook al zo’n leuke stad waar veel te doen is. Neem deel aan een stadswandeling en ontdek het eeuwenoude verleden.

Er zijn nog veel meer mooie steden in ons land

De lijst met verrassend leuke steden is te lang om op te noemen. Een aantal willen we je echter niet onthouden. Dat zijn Harlingen, Zutphen, Apeldoorn, Hoorn en Gorinchem. Maar er zijn er vast nog veel meer die je kunnen bekoren. Maak een ‘to-visit’ lijstje en als het even kan, ga er dan naar toe. Je zult versteld staan wat er nog valt te ontdekken aan mooie steden in ons land.

0 Shares:
You May Also Like